joi, 23 octombrie 2014

Dependenta dintre sistemul informational si informatic

 Noi toti traim în prezent sentimentul unei urgente, deoarece revolutia tehnologica care ne înconjoara si tehnologia societatii informationale ce a patruns deja în multe activitati, fac parte din viata noastra cotidiana.
             Însa, o dezvoltare autentica a unei societati nu este posibila, decât daca se bazeaza pe un ansamblu de tehnologii evoluate, dupa cum progresul acestor tehnologii nu ar putea fi conceput în afara unui proces social, dinamic, evolutiv.
            Din Evul Mediu si pâna în prezent, istoria tehnicii de calcul este legata si conditionata de câteva mari descoperiri stiintifice. Astfel, revolutia cauzata de inventia lui Gutenberg, la începutul secolului al XVI-lea, a însemnat trecerea de la manuscris la tipar, ceea ce a facilitat intensificarea circularii informatiei scrise si a stat câteva secole mai târziu,  la baza construirii perifericelor de iesire ale calculatoarelor electronice. Însa, primul calculator mecanic a fost construit de Blaise Pascal si consta din roti dintate conectate în serie ce efectuau operatii de adunare si scadere, afisând rezultatele în cele sase ferestre ale sale. Un rol deosebit în dezvoltarea tehnicii de calcul îi revine si lui Leibnitz Gottfried, matematician si fizician englez, care în 1671 a construit prima masina de calcul capabila sa realizeze cele 4 operatii aritmetice.    sursa   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu